За днес в 13:30 часа е планиран протест против новия шеф

...
За днес в 13:30 часа е планиран протест против новия шеф
Коментари Харесай

Протест във Враца срещу спечелилия конкурса за директор на болницата Янко Кочев

За през днешния ден в 13:30 часа е планиран протест срещу новия началник на Многопрофилната болница за интензивно лекуване „ Христо Ботев “ във Враца, осведоми БНР. Недоволството е против единствения претендент, който завоюва състезанието на здравното министерство за шеф на лечебното заведение. То е най-голямото в област Враца и от години е в тежко финансово и кадрово положение. 

До разтърсване в ръководството на най-голямото лечебно заведение в област Враца се стигна през август към рецесията с детското поделение, което остана без педиатри. Лекарите напуснаха поради претрупания график от дефицит на експерти и ниските заплати. Тогава подаде оставка изпълнителният шеф на МБАЛ „ Христо Ботев “ доктор Кети Ценова, а здравният министър Христо Хинков отиде във Враца да тушира напрежението измежду медиците и обществеността.

През септември се откриха трима лекари и педиатрията проработи още веднъж, само че с по-ниско равнище на подготвеност и надлежно с по-малко доходи. Тогава стана ясно, че тази извоювана борба не дава обещание победа във войната за оцеляване на регионалната болница. В един и същи ден изпълнителният шеф в оставка сигнализира, че медиците от натоварените и печеливши отделения в лечебното заведение упорстват за нарастване на заплатите, а пък от здравното министерство оповестиха конкурс за избор на нов шеф. 

Миналия четвъртък стана ясно, че конкурсът е извоюван от единствения явил се претендент Янко Кочев. Последва гърмеж от неодобрение измежду личния състав. В петък авторитетни лекари и медицински сестри излязоха на спонтанен митинг. Заместник-директорът на болничното заведение доктор Иван Чолашки прочете отворено писмо до здравния министър и парламентарната здравна комисия. В него се показва противоречие Янко Кочев да поеме ръководството на болничното заведение и се декларира подготвеност за всеобщо овакантяване на работните места, в случай че той бъде назначен за изпълнителен шеф. При неприятно ръководство болничното заведение ще банкрутира, показват протестиращите.

„ Категорично отхвърляме да сме част от погубването на врачанската болница. Изразяваме вяра, че ще спазите обещанието към обществеността на Враца да се погрижите посредством дейности, а не посредством думи МБАЛ „ Христо Ботев “ да бъде ръководена от виновен и сериозен експерт, а не от човек, прочут в медицинските среди като ликвидатор на лечебни заведения “, споделят те.

Масово работещите в болничното заведение поддържат настояванията в писмото. Елеонора Колева съобщи, че сестринският, акушерският и лаборантският състав са подготвени да последват лекарите и да отстояват до дъно правата си. „ Това не е за първи път - Враца да бъде под прицела на министерството за заличаване “, сподели тя.

Опасенията измежду медици и врачани, че най-голямата болница в региона ще бъде зачеркната от здравната карта на страната, не са параноична илюзия. От години лечебното заведение е задушавано от задължения, последно над 17 милиона лв., насъбрани по редица аргументи. Една от главните е, че около него са допускани частни лечебни заведения, които изсмукват ресурса му – добре платените клинични пътеки, лекари и пациенти, а градежът на нова такава в съседство към този момент е реалност. И до момента в който бъде открит кардинален баланс сред публичните и частните лечебни заведения в интерес на по-доброто опазване на здравето, разтърсвания като това във Враца ще пораждат страхове и митинги. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР